English


 

Телемедицината – предизвикателство и вдъхновение

 

Има много места по света, в които хората нямат достъп до лекар: по данни на СЗО (Световната Здравна Организация) там, на тези места, на 1 милион души се пада по… един, единствен лекар. А населението на Земята постоянно расте.

 

Не е ли това едно предизвикателство?

 

Особено за хора с добри сърца, които са имали късмет да се родят в държави с отлична образователна система и добре структурирани канали за професионално развитие. Мениджъри, лекари, инженери, юристи: едни от най-умните хора на нашето съвремие, вдъхновени от желанието да помогнат, да дадат от себе си, от своите знания и придобити умения. Да, това сме ние, това е нашият екип.

 

Вдъхновени от идеята да помогнем на другите.

 

Неописуемо е чувството на удовлетворение, когато, например, откриеш тумор в ранен етап и спасиш нечий живот. За лекарите от нашия екип това е нещо обичайно (в такива ситуации ние сме ги чули да казват “Това ни е работата.”), но за останалата част от екипа ни, усещането, че тук реално се помага на хората е нещо, което изпълва сърцата и ни кара да даваме максималното от себе си, вдъхновява ни да продължаваме да помагаме на хората, да развиваме нашето благородно начинание, да достигнем до най-отдалечените места, да обхванем с грижите си цялата планета!

 

Хора, помогнете!

 

Телемедицината, и не само според нас, е бъдещето в някои основни области от медицинската наука и технология. Родила се покрай космическите програми на САЩ и СССР (Как да лекуваш космонавт в орбита?), днес, благодарение на новите технологии и Интернет, Телемедицината бързо и необратимо навлиза в нашето ежедневие. Чрез телемедицина е възможно диагностицирането и лечението на изненадващо голям брой заболявания. Особено сме ефективни, когато близо до пациента имаме лаборатория или достъп до някой медицински апарат (ЕКГ, биомикроскоп и пр).

Дори едно обикновено местно ДжиПи или дори местен фелшер (които имат физически достъп до пациента), чрез възможностите на телемедицината – консултирайки се онлайн с наши експерти, придобиват потенциал да поставят иначе немислими (съобразно техните собствени знания и опит) и практически непостижими за тях диагнози. Както и да съдействат и проследяват последващото лечение на пациента.

За съжаление, лечението чрез телемедицина не е регламентирано, не е уредено в законодателството на повечето държави по света. Там, където това е вече направено, телемедицината е вече част от медицинското ежедневие и пациентите реално се възполват от тази привилегия. За да спазим Закона, ние сме възприели формула за съвместно лечение (с местно медицинско лице, което притежава съответните права). Все пак, ние бихме били далеч по-ефективни (и с по-бърза реакция) ако законодателството в тази медицинска област е вече налице, правилата са написани и поставени ясно.

Ние с удоволствие предоставяме на разположение помощта, която биха могли да окажат нашите медицински и правни експерти (някои от тях – с дипломи от Оксфорд) – на заинтересуваните от това държави; правителства и парламенти, хора, които желаят техните съграждани да се сдобият с едно модерно и ефективно законодателство в областта на услугите, получавани чрез телемедицина. Благодарим!